Nikita Ljubimov kardispordi Rotaxi Grand Finalsil kolmas! Kõik eestlased finaalides

Eesti võistkond Rotaxi suures finaalis. Vasakult: Nikita Ljubimov, Fernando Paimre, Priit Sei, Ragnar Veerus ja Paul Kristian Hamburg. Foto: Rotax

Nikita Ljubimov lõpetas Itaalias peetud Rotax Grand Finalsil poodiumil, kui ületas Minimax klassi finaalis finišijoone kolmandana. Kõik Eesti võistlejad jõudsid finaalidesse.

Möödunud aasta Grand Finalsi hõbemedalist ja 2021. aasta meister Nikita Ljubimov alustas nädalavahetust Minimax klassis 15. ringiajaga kvalifikatsioonis. Trennides esimesi aegu näidanud eestlane oli sunnitud esimest korda märja rajaga tutvust tegema ajasõidus, mistõttu ka liidritele rohkem kaotas.

Kuivades eelsõitudes ei tekkinud aga küsimust, kes on kõige kiirem mees rajal, kui Nikita lõpetas 4., 3. ja viimases eelsõidus 6. kohaga, hoolimata kehvast stardist, mis ta koguni 14. langetas. Eelfinaalis pääses Nikita kohe stardiga teiseks ning ei läinud konkurendi vastu kogu kiirust välja panema ja võttis teise koha.

Enesekindel Ljubimov startis finaali kolmandana ja hakkas õige pea taas liidriga teiste ees vahet kasvatama. Aga finaali panused osutusid mõistagi kõrgemaks ning esiviisik sai taas kokku. Kahjuks kukkus eestlane viimaste ringide madinas koguni viiendale positsioonile, mis takistas võitlemist võidu nimel. Kuid viimasel ringil tagas ta endale sellegipoolest imelise manöövriga kolmanda koha, kui seljatas kaks konkurenti ühe hoobiga.

Viimaste aastate maailma parimate noorte kardisõitjate sekka kuuluv Ljubimov teenis võidu ja hõbeda kõrvale Rotax Grand Finalsi pronksi, kaotades võitjale vähem kui 0,3 sekundiga.

Rotax Junior klassis üllatas kaasmaalasi positiivselt Fernando Paimre, kes juba kvalifikatsioonis 19. ringiaega näitas. Grand Finalsi debütant püüdis veelgi rohkem pilke esimeses eelsõidus, kus tõusis üheksandalt stardikohalt teiseks ja kõrgesse mängu. Järgmistes eelsõitudes 11. ja 14. koha punktid koju toonud noormees tõusis eelsõitudega koguni 8 koha võrra ja alustas A eelfinaali 6. stardiruudust. Karmis eelfinaalis ei jagunud aga ruumi vigadeks ning tihedas võidusõidus kaotas Paimre mitmeid kohti ning teenis ka esivoolundi karistuse, mis ta 22. kohale langetasid. Finaalipääsuks sellest aga piisas ning laupäevast põhisõitu alustas ta 18. positsioonilt. Suurepärase stardi järel vaid mõne ringiga esikümnesse tõusnud Fernando Paimre tegi finaalis meisterliku esituse, mis päädis juba tema esimesel suurvõistlusel tunnustust väärt 7. kohaga.

DD2 klassis asus taas võistlustulle valitsev Rotax Grand Finalsi meister Ragnar Veerus. Trennides jäi ta paremikust kaugele, kui heitles mitu sessiooni tehniliste probleemidega. Kuid tempo tõusis kvalifikatsiooniks ning Veerus näitas 17. ringiaega. Esimeses eelsõidus 11. lõpetanud möödunud aasta meister jätkas aga kiiruseotsinguid ning neljapäeval teenis ta eelsõitudest juba 7. ning 8. positsiooni. Eelfinaali alustas Veerus 9. stardiruudust ja tõusis võimsate viimaste ringidega ühesteistkümnendalt viiendaks, tagades sellega 13. stardikoha finaali. Laupäevase finaali raske algus langetas eestlase koguni järgmisesse kümnesse, kuid sõidu väga tugev teine pool tõi lõpuks 12. koha.

Rotax Senioris esindas Eestit Paul Kristian Hamburg, kes näitas kogu nädala jooksul suurepärast tempot. Kvalifikatsiooni üheksas aeg andis head eeldused eelsõitudeks, mille järel Hamburg hoidis 11. positsiooni. Kusjuures inglaste ülemvõim Senioris tähendas, et Hamburg 11. kohal oli koguni kolmas mittebriti sõitja. Eelfinaal algas aga otseses mõttes pauguga, kui esimese ringi viimases kurvis eestlane risti sõideti ja avarii järel rajaäärde jäi. 24. stardikoht finaali tähendas kõige tihedamas rivis alustamist ja kuigi Hamburg jõudis tõusta juba top 15 sekka, siis endast olenematutel põhjustel maandus tema seljataga lendu tõusnud konkurent tema kardil, mis langetas ta taas rivi lõppu. Väga kaootilise finaali lõpptulemusena sai Hamburg kirja 21. koha.

DD2 Mastersis polnud seekord kaardid Priit Sei poolel. Vaid kuu aega tagasi samal rajal võitnud Sei jäi kvalifikatsiooni märja rajaga tutvumise kaoses ette konkurendile ning lõpetas kõvera võlliga alles 26. kohal. Esimene eelsõit viis katkestamiseni, järgmistes sõitudes tõusis ta 22. kohale. Taas 26. kohalt finaali alustanud Priit Sei tõusis finaalis 19. positsioonile.

Nikita Ljubimov (133) saavutas kolmanda koha. Foto: Ekaterina Sorokina
Fernando Paimre oli seitsmes. Foto: Ekaterina Sorokina
Ragnar Veerus sai 12. koha. Foto: Ekaterina Sorokina
Paul Kristian Hamburg oli 21. Foto: Ekaterina Sorokina
Priit Sei oli 19. Foto: Ekaterina Sorokina

LOE KA NEID UUDISEID:

28. oktoober 2024

Lõpuni võidelnud Ruben Volt pidi leppima Itaalia meistrivõistluste teise kohaga

Autoringrajasõitja Ruben Volt läks hooaja viimastele Itaalia meistrivõistluste sõitudele sellele nädalavahetusel vastu selge eesmärgiga võita tänavune Itaalia meistritiitel TCR...
27. oktoober 2024

VIDEO. Eesti võitis FIA mootorispordimängudelt kaks hõbemedalit

Eesti autosportlased võitsid Valencias toimunud FIA mootorispordimängudelt kaks hõbemedalit, mis annab riikide arvestuses 15. koha. Riikidest oli edukaim Hispaania,...
26. oktoober 2024

VIDEOD. FIA mootorispordimängude IV päev: Eesti kestvussõidu karditiim sai neljanda koha, paljud jätkavad tippkonkurentsis

Kardispordi kestvussõidu Eesti tiim sai FIA mootorispordimängudel neljanda koha, Juss Parek lõpetas e-spordi GT-klassis 11. tulemusega, paljudel aladel jätkuvad...
26. oktoober 2024

VIDEOD. FIA mootorispordimängude III päev: enamik Eesti koondislasi liigub finaalide suunas

FIA mootorispordimängude kolmandal päeval sõideti erinevate alade kvalifikatsioone ja veerandfinaale, millest enamikul Eesti võistlejatest õnnestus edasi pääseda. E-autospordis jõudis...