EVAL F4 2024: avaetapil peremehetses Rainer Talvar

Vormelisari käivitus Virginia virtuaalrajal. Pilt: ekraanikuva

Virtuaalse vormelisõidu Eesti meistrivõistluste hooaeg algas Virginia rajal. Rainer Talvar andis märku oma plaanidest, võites nii kvalifikatsiooni, eelsõidu kui ka finaali.

Võistluseelsete vabatreeningute põhjal suurfavoriidi staatusse tõusnud Rainer Talvar kinnitas ootusi ka rajal. Kvalifikatsioonivõit Rasmus Varblase ees tuli küll vähem kui 0,1sekundilise eduga, kuid oma eelsõidu võitis ta ligi kaheksa sekundiga Silver Tamme ees. Mullune meister Dmitri Janis oli kvalifikatsioonis küll alles kuues, kuid võitis teise eelsõidu ning seega startisid finaali esireast suurfavoriit Talvar ja tiitlikaitsja Janis.

Nende eeldatav duell aga sai läbi juba esimeses kurvis, kus Janis murule kaldus ja teise kümne lõppu langes. Esimese poole ringiga sai Talvar Tamme ees turvalise edu ja edaspidi ainult kasvatas seda. Tamme tuules püsis esialgu 2022. aasta meister Risto Kappet, kuid mõne ringi möödudes hakkas temagi maha jääma ja pidi tõrjuma jälitajate rünnakuid. 50-minutilise sõidu lõpuks oli Talvari edu 18 sekundit, ka Tamm finišeeris teisena uhkes üksinduses. Kolmanda koha sai tiimikaaslaste ägedas, kuid sõbralikus duellis Reno Kööts, kes ületas finišijoone vaid 0,3 sekundit enne Juss Parekit. Eksmeistritest lõpetas Kappet sündmusterohke sõidu kuuendal ja Janis üheksandal kohal.

Esialgse punktiarvestuse põhjal asus avaetapi järel sarja liidriks Rainer Talvar maksimaalse 80 punktiga. Teisel kohal on tema meeskonnakaaslane Silver Tamm, kellele teised kohad eelsõidust ja finaalist annavad kokku 63 punkti. Kolmas on Reno Kööts 58 punktiga, järgnevad väikeste vahedega Gert Raudsepp (45), Risto Kappet (44), Dmitri Janis (44) ja Juss Parek (42).

AM-kategooria liider on avaetapi järel Mario Kaunis, kes samuti teenis selles arvestuses maksimaalsed 37 punkti.

Meeskondlikult on Talvari ja Tamme tiim Charging Zebras bt BS + RDX samuti maksimalse 143 punktidega liider. Köötsi ja Janise teenitud 102 punkti annavad nende meeskonnale TCM Pizzapoisid teise koha, kuna Euronics STR on Raudsepa ja Kappeti 99 punktiga kolmas.

Vormelisari enneolematult menukas

Eesti meistrivõistlused virtuaalses vormelisõidus toimuvad tänavu neljandat korda. Sari kannab  ametlikku nime EVAL F4 2024 ning koosneb taas seitsmest etapist. Nagu mullugi, võisteldakse iRacingu keskkonnas vormel-4 (F4) klassi autodel. Ka võistlussüsteem on sarnane.

Igal etapil pääseb vabatreeningute põhjal kvalifikatsiooni 60 paremat. Kvalifikatsiooni põhjal jaotatakse nad kahte eelsõitu, kummaski 30 võistlejat. Mõlemast eelsõidust pääseb 15 esimest otse finaali. Ülejäänud saavad finaalikoha pärast võidelda veel lohutussõidus, kust finaali pääseb kuus esimest. Eel- ja lohutussõitude kestvus on 15 minutit, kuna finaal kestab 50 minutit ja seal tuleb teha kohustuslik boksipeatus rataste vahetamiseks.

Eelsõitudes saavad punkte 15 esimest, võitjale antakse 25 punkti. Finaalis teenivad punktilisa 25 esimest, neist võitja 52. Lisaks saab kiireima ringi autor eelsõidus ühe ning finaalis kaks punkti.

Uudisena on sõitjad jaotatud PRO- ja AM-kategooriasse. Esimesse kuuluvad kiiremad ja oskuslikumad sõitjad, teine on mõeldud vähemvilunud pilootidele, kellele peetakse ka eraldi punktiarvestust.

Virtuaalse vormelisarja populaarsus on aastatega pidevalt kasvanud ning tänavu oli end avaetapi eel registreerinud koguni 73 sõitjat, neist 26 PRO-kategoorias. Tase on aastatega samuti pidevalt tõusnud. Tänavu on varasemast kolmest meistrist rivis Risto Kappet (2022) ja Dmitri Janis (2023), eriti märkimisväärne on aga iRacingu maailma tippu kuuluva Rainer Talvari osalemine.

EVAL F4 2024 teine etapp sõidetakse 8. septembril Navarra ringrajal.

NB! Kõik tulemused on esialgsed ja mitteametlikud kuni protestide lahendamiseni.

Võistlus on järelvaadatav EVAL TV Youtube’i kanalilt siit lingilt.

LOE KA NEID UUDISEID:

29. august 2024

Nädalavahetus autospordis: kahel alal selguvad Eesti meistrid

Nädalavahetusel selguvad kahel autospordialal Eesti meistrid, kuid toimub palju muudki põnevat. Crosskartide rallisprindi Eesti meistrivõistluste viimane etapp sõidetakse laupäeval,...
28. august 2024

Ruudi Reinumägi saavutas superkrossi noortearvestuses topeltvõidu

13aastane Ruudi Reinumägi võttis superkrossi karikasarja viiendal etapil Raassilla rajal Mobile Autokeskuse karikatele noorteklassis topeltvõidu. Reinumägi (Ford Puma) oli...
28. august 2024

Kevin Pesur: Drift Mastersi viimasel etapil paneme kõik välja

Eesti tippdriftija Kevin Pesur ütleb, et Drift Mastersi sarja eelviimase etapi tulemus Ungaris ei vastanud ootustele, kuid püssi ei...
27. august 2024

Kiirendushooaeg lõpeb Haapsalus Wildcards Drag Race´iga

31. augustil ja 1. septembril toimub Haapsalu lähedal Kiltsi lennuväljal Wildcards Drag Race, kus lisaks Eestile on osalejaid ka...