Dmitri Janis võitis ka e-autospordi vormelite hooaja viimase etapi

E-autospordi vormelihooaeg on lõppenud. Pilt: ekraanikuva

E-autospordi EST1 vormel 4 Eesti meistrivõistlused (EST1 Racing F4 Esports Estonian Championship) lõppes Belgias asuval Spa-Francorchampsi ringrajal, mis on tuntud oma keeruliste kurvide ja pikkade sirgete poolest.

Vabatreeningute kiireimaks osutus meistrivõistluste liider Dmitri Janis, kes suutis ainukesena sõita kiireima ringiaja alla 2.21.

Kvalifikatsioon

Järjekordne kvalifikatsioonivõit kuulus Janisele, kes lähimast konkurendist Rudi Reinkortist oli ligi 0.2 sekundit kiirem. Kolmanda koha hõivas Kevin Korjus, kes viimase kiire ringiga tõusis kolmandaks. Kvalifikatsioonist võttis osa 45 osalejat, kellest 16 esimest mahtusid ühe sekundi sisse.

Eelsõidud ja lohutussõit

Janisel õnnestus kohaltminek suurepäraselt, tema kõrvalt alustanud Korjus aga ebaõnnestus, kaotades sellega koha Risto Kappetile. Sõidu teiseks ringiks oli esikolmik saanud ülejäänud võistlejateriviga vahe sisse.

Viiendal ringil tekkis Korjusel suurepärane võimalus Janise vastu Kemmeli sirgel, kui Janis positsioneeris oma vormeli suurepäraselt, et kohta hoida. Sama ringi viimases kurvis põrkasid kokku Gregor Laur ja Max Kurg, viimane kahjuks lõhkus oma vormeli.

Järgmisel ringil oli Korjusel taaskord võimalus Janise vastu samal sirgel, seekord oli lõpptulemus teistsugune ja Korjus möödus Janisest, samal ajal Kappet jälgis tagapool heitlust esikohale. Uskumatu, aga viimasel ringil käis ikka veel võitlus võidu nimel ja seda kuni Blanchimonti kurvini, kus pinge hakkas järsult tõusma, Janis ja Korjus suundusid 18. kurvi kõrvuti, kuid kokkupuute tagajärjel pidi Korjus turvaalalt lisa võtma. See tähendas, et Kappet tuli mängu, paraku toimus viimases kurvis kontakt Korjusega, mis lennutas Korjuse rehvivalli, Kappet pidi leppima Janise järel teise kohaga ja Korjus katkestas. Kolmandana tuli üle finišijoone Carl Markus Tammeveski.

Teises eelsõidus tegi väga kehva stardi Reinkort, sellega sai tema kõrvale Rasmus Varblane, kes aga ei läinud kohe mööduma, oodates pikka sirget. Kemmeli sirgel kaotas Reinkort koha nii Varblasele kui tema meeskonnakaaslasele Silver Tammele, lõpuks Les Combes-i kurvides kaotas Reinkort koha ka Paul August Läänele. Sõidu teisel ringi Kemmeli sirgel möödub Eke Tom Paat Läänest ning tõuseb sellega kolmandaks.

Neljandal ringil sõitsid Siim Loog ja Silver Jõffert kõrvuti Eau Rouge ja Raidilloni kurvidest üles, lõpuks õnnestud Loogil sooritada möödasõit Jõfferist Kemmeli sirge lõpus. Järgmise ringi esimeses kurvis eksis Jõffert pinge all kurvist välja kiirendades. Kuuendal ringil sooritas Lääne edukalt Kemmeli sirgel Paadist möödasõidu, hõivates sellega 3. koha, kuid järgmisel ringil ehk sõidu viimasel ringil vahetasid nad taas omavahel kohti. Paat lõpetas sõidu Tamme ja Varblase järel kolmandana, jättes Lääne neljandaks.

Lohutussõidus läksid hooaja viimast finaalipääset püüdma sellised nimekad võistlejad nagu Korjus, Kurg ja Raimo Kulli. Laur Uusmägi tegi väga halva stardi ja langes sellega hoobilt neljandaks. Hugo Rajamets haaras seejärel Kemmeli sirge lõpus liidrikoha. Pouhoni kurvis põrkasid kokku Kulli ja Lauri Laidna, selle käigus võeti ka rajalt maha Janar Tiitus. Järgmisel ringil enne Pouhoni kurvi põrkasid kokku Kurg ja Rajamets, viimane lendas sellest rehvivalli ja katkestas sõidu. Selle olukorra järel tekib Marvin Mardiatil võimalus tõusta tagasi liidriks. Sõidu 5. ringil möödub Korjus Mardiatist Kemmeli sirgel, samamoodi kaotas Simulandile koha katkise esitiivaga sõitev Kurg. Sõidu 7. ringil sooritab Kemmeli sirge lõpus Kristofer Piirmets vägeva möödasõidu Laur Uusmägist, kes liikleb samuti kõvera esitiivaga. Lisaks Korjusele, Mardiatile ja Simulandile kindlustasid omale koha viimasesse finaali Kurg, Piirmets ja Uusmägi.

Finaal

Janiselt väga hea start, hästi sai minema ka Kappet, kes tõusis esimeses kurvis teiseks, aga hetk hiljem saadab tema poolt harva nähtav eksimus ta spinni ning rajale naastes võtab Kappet veel mitu võistlejat kaasa. Sõidu teiseks ringiks on Janis ehitanud turvalise 3 sekundilise edu Tammeveski ees, kes on rongijuhiks pea kümnele võistlejale. Järgmisel ringil hakkab Kemmeli sirgel juhtuma, kui sõidetakse kolmekesi kõrvuti. Rasmus Uustulnd, Reinkort ja Tammeveski, suurimaks kaotajaks selles olukorras osutus Tammeveski, kes kukkus 11. kohale. Sõidu 4. ringil, taaskord Kemmeli sirgel sooritas Loog möödasõidu Uustulndist.

Sõidu 6. ringiks oli Korjus juba tõusnud 10. kohale, olles alustanud 31. kohalt. Paar ringi hiljem toimus järjekordne oluline möödasõit Kemmeli sirgel, kui Lääne tõuseb teiseks, kuid mitte kauaks, sest sama ringi lõpus möödub Reinkort Blanchimontis uuesti Läänest, võttes tagasi oma teise koha. Sõidu 10. ringil läheb Kaspar Kooritsal 19. kurv pikaks ja rajale naastes otsustab Koorits sõita boksiteele. Selle käigus põrkab ta kokku oma tiimikaaslase Tammeveskiga, kes keeratakse boksiteele risti. Koorits põgeneb sündmuskohalt.

Hetkeks kui olukord rajal oli enam-vähem maha rahunenud, tegi esimeste seas oma korralise boksipeatuse Reinkort, temale järgnes boksidesse ka Jõffert ja eelmisel ringil boksi sissesõidul ebaõnnestunud Koorits.

Peale boksipeatusi oli üldseis enam-vähem sama, suurimaks kaotajaks oli Loog, kes kaotas ajaliselt palju ja oli langenud teise koha heitlusest välja ning pidi nüüd heitlema Varblase ja Korjusega viienda koha nimel.

Minut enne 50 minuti täitumist käib rajal veel tihe andmine teisele ja viiendale kohale. Võistluse viimase ringi viimasesse kurvi lähevad Lääne ja Uustulnd kõrvuti, kurvi läbides eksib Uustulnd väljakiirendamisel ja toimub kerge kontakt Läänega, mõlemast sõidab mööda Reinkort. Lääne veereb üle finišijoone kolmandal kohal, Uustulnd kaotab kohti nii Reno Köötsile, Loogile kui ka Korjusele. Loomulikult võttis võidu Janis, kes lõpetas esikohaga oma dominantse hooaja.

Sellega tõmmati kriips alla Eesti meistrivõistlustele vormelite hooajale. Meistrivõistluste tulemused ootavad veel ametlikku kinnitust.

LOE KA NEID UUDISEID:

26. juuli 2024

Champions of the Future Academy kardisarja viiendal ja kuuendal etapil on stardis neli eestlast

Champions of the Future Karting Academy sari jõuab eeloleval nädalavahetusel poole peale. Hooaja eelmised etapid on toimunud Itaalias ning...
26. juuli 2024

Drift Factory Openil jõudsid poodiumile kõigi kolme driftiklassi autod

Drift Factory LaitseRallyPark´is korraldatud võistlusel, kus erinevate driftiklasside autod võistlesid ühises arvestuses, jõudsid poodiumile kõigi kolme klassi esindajad. Finaalsõidud...
25. juuli 2024

Nädalavahetus autospordis: viis võistlust Eestis ja mitmed eestlased võistlevad välismaal

Nädalavahetusel toimub Eestis viis autospordivõistlust, neist kaks Tartus. Mitmed eestlased võistlevad välismaal. Kiirendushooaeg jätkub laupäeval Tartus Ülenurme lennuväljal Speedest...
25. juuli 2024

Autoralli EM-sari liigub tagasi asfaldile, Roomas tuleb starti 90 autot

Juulikuu viimasel nädalavahetusel toimub Itaalia pealinnas Roomas autoralli Euroopa meistrivõistluste (ERC) viies etapp, kuhu registreeris kokku 90 ekipaaži. Tegemist...