Rally Estonia 2023: kuidas hinnata?

Rally Estonia start Tartu Raekoja platsilt. Foto: Pille Russi

Rally Estonia 2023 sai äsja läbi ning mul on olnud mõni päev aega muljete kokkupanemiseks, et aru saada, millega seekord tegemist oli. Kas räägime Eestimaa ühest parimast spordi-ja kultuurisündmusest või oli see kõik üks suur haip, mille realiseerimisega ralli meeskond ja nende abijõud hoolega tegelesid?

Eelmise nädala nelja päeva jooksul oli mul hulgaliselt toredaid jutuajamisi nii Eesti kui välismaiste rallikülastajatega ning kokkuvõtlikult saan omaltpoolt kinnitada pea kõikides meediakanalites juba välja öeldud arvamust – Rally Estonia on üks läbinisti positiivne nähtus omaette, millest osasaamine ei jätnud mitte kedagi külmaks. Otse vastupidi – see ralli küttis meid kõiki kuumaks, mille kinnituseks olid meeletud rahvamassid erinevatel kiiruskatsetel, Tartus, Raekoja platsil ava-ja lõputseremoonia ajal ning poodiumitseremoonia ajal Leigol, mida otseülekande vahendusel jälgiti vähemalt 155 riigis.

Leigo lõputseremoonia kujunes erakordseks, sest korraldajad olid toonud poodiumi taha mäeveerule  esinema suurepärase laulukoori ning rahvatantsijad, mis mõjusid erakordselt kaunilt ja ausalt öeldes tuli ka minul pisar silma. See mida telepildis näidati, oli vaieldamatult läbi aastate parim reklaam Eestile  projekti Visit Estonia raames, sest lisaks suurepärastele droonivõtetele rallisõidust,  saime maailmale väga mõjusalt näidata osakest Eestimaa kaunist loodusest ning ka meie kultuurist. Fantastiline on just see, et üle 155 riigi televaataja oli samaaegselt telerite ees ning teleauditoorium kokku hinnanguliselt 900 miljonit inimest. Kas pole aukartustäratavad arvud?

Vaadates rallile regionaalpoliitilisest aspektist ning majanduslikust mõjust piirkonnale, siis igaüks saab aru, et märkimisväärne hulk inimesi tutvus selle regiooniga alles esmakordselt ning mitmekümne tuhandeline rahvahulk jättis sinna kanti maha suure rahasumma, mida kohalik kogukond väga vajas ning ootas.  

Ma ise pole mitte kunagi rallit sõitnud ja seepärast ei pea ma ennast ka paadunud rallifänniks, kuid ometigi pean tunnistama, et Rally Estonia läbiviimine sellisel tasemel oli erakordne saavutus. Panna ühte jalga käima üle 3100 inimese, sest just selline hulk inimesi oli 2023 aastal ralli korraldusega haaratud,  pakkuda  kontserte Eestimaa tippartistide osavõtul ja teha kõike nii, et see paistaks välja veel suuremana kui tegelikult oli. On võimalik ka vastupidi! Ma ei oska hinnata kiiruskatsete hüpete ja sirgete kiiruse osakaalu, kuid rajad olid väga hästi ette valmistatud.

Nii minu kui kõikide vestluskaaslaste üllatusena suudab Rally Estonia meeskond tulla igal aastal ikka ja jälle välja positiivsete uuendustega, mis on avaldanud mõju nii FIA kui WRC organisatsiooni juhtivatele tegelastele ning ka mina sain nendelt kuulda Rally Estonia kohta ainult kiidusõnu. Kui panna ühte korvi kõik kuuldud ja kirjaridadest loetud positiivsed hinnangud, lisame Tartu linnapea, kohalike vallajuhtide,

EAS-i esindajate, kohal viibinud Riigikogu ja valitsusliikmete toetavad hoiakud, siis on tõepoolest põhjust uskuda ja loota, et Rally Estonia tulevik ongi helge. On üks levinud vanasõna – „ lüpsvat lehma ei müüda“ ja see sobib üsna täpselt Rally Estonia jätkamisega.

Kui organisatsioon on nii tegus ja tugev, et kõik rallisõitjad, tiimiliikmed, FIA ja WRC tippjuhid, pealtvaatajad, meediakanalid ning riigijuhid on Rally Estonia jätkamise poolt, ei ole võimalik rääkida „müümisest“ ehk lõpetamisest, vaid minna ainult edasi. Vaadates Tartumaal olles organisaatorite magamatusest väsinud nägusid, tahan isiklikult avaldada tänu ja tunnustust Rally Estonia peakorraldajatele.  Urmo Aava, Tarmo Hõbe, Silver Kütt, Janno Siitan – vägev nelik ja pingutage edasi. Samas avaldan suurt tänu ja austust ka Kristi Jeenasele, Triin Piiborile  ja Camilla Themasele.

Rallihooaeg jätkub ning palju võistlusi on ees ootama ning usun, et kõige kaalukamad võidud on just nüüd teel meie poole.

Toivo Asmer
EAL president

LOE KA NEID UUDISEID:

26. juuli 2024

Champions of the Future Academy kardisarja viiendal ja kuuendal etapil on stardis neli eestlast

Champions of the Future Karting Academy sari jõuab eeloleval nädalavahetusel poole peale. Hooaja eelmised etapid on toimunud Itaalias ning...
26. juuli 2024

Drift Factory Openil jõudsid poodiumile kõigi kolme driftiklassi autod

Drift Factory LaitseRallyPark´is korraldatud võistlusel, kus erinevate driftiklasside autod võistlesid ühises arvestuses, jõudsid poodiumile kõigi kolme klassi esindajad. Finaalsõidud...
25. juuli 2024

Nädalavahetus autospordis: viis võistlust Eestis ja mitmed eestlased võistlevad välismaal

Nädalavahetusel toimub Eestis viis autospordivõistlust, neist kaks Tartus. Mitmed eestlased võistlevad välismaal. Kiirendushooaeg jätkub laupäeval Tartus Ülenurme lennuväljal Speedest...
25. juuli 2024

Autoralli EM-sari liigub tagasi asfaldile, Roomas tuleb starti 90 autot

Juulikuu viimasel nädalavahetusel toimub Itaalia pealinnas Roomas autoralli Euroopa meistrivõistluste (ERC) viies etapp, kuhu registreeris kokku 90 ekipaaži. Tegemist...