EVAL F4 2024, 5. etapp: finaalivõit Raudsepale, Talvar maandus Meistrite Seinas

Virtuaalse vormelisõidu EMV jätkus Montrealis. Pilt: ekraanikuva

Virtuaalse vormelisõidu Eesti meistrivõistluste viies etapp sõideti Montreali Gilles Villeneuve’i nimelisel ringrajal ning tänavu esimest korda said sõitjad kogeda märga rada. Tabelijuht Rainer Talvar liikus finaalis kindlal liidrikohal, kuid sõiduvea järel lõhkus auto ja võidu võttis Gert Raudsepp.

Sarja liider Rainer Talvar püsib kvalifikatsioonis tänavu võitmatuna. Vahed viienda etapi ajasõidus kujunesid märjal rajal oodatult suureks, Talvar edestas teise aja saanud Reno Köötsi ligi kahe kümnendikuga.

Esimeses eelsõidus asus stardist juhtima Gert Raudsepp, parimalt positsioonilt alustanud Talvar langes esiti kolmandaks, kuid mõne aja pärast püüdis ka Raudsepa kinni ja lõpetas võitjana. Kiireim ring läks samuti Talvarile. Teises eelsõidus põrkasid esikoha pärast konkureerinud Kööts ja Rasmus Varblane juba avaringi lõpus kokku ning liidriks tõusis Siim Loog. Neljanda ringi lõpus aga surus Dmitri Janis end Loogist mööda ja võttis võidu kahesekundilise eduga Loogi ees. Kiireima ringi tegi kolmandana lõpetanud Silver Tamm.

Finaalis läbisid esireast alustanud Janis ja Talvar pool avaringi külg külje kõrval, siis pääses Janis ette. Ent Talvar käis talle pidevalt pinda ning kolmandal ringil Janis eksiski: piruett kukutas ta teise kümnesse. Vaid mõni sekund hiljem lõhkus Kööts põhjalikult oma auto, kui põrkas kokku debütant Martin Seppamiga. Talvar kasvatas edu teiseks tõusnud Raudsepa ees kolme sekundini, siis hakkas Raudsepp uuesti liidrile lähenema. Kui sõidetud sai 20 minutit 50st, oli Janis uuesti kolmandaks tõusnud, Raudseppa aga lahutas liidrist veel vaid poolteist sekundit. Rada tasapisi kuivas, kuid oli endiselt libe ja sõitjad eksisid ridamisi. Seda enam, et boksis peatunud sõitjad tulid enamikus rajale tagasi juba slikkrehvidel.

Kui Raudsepp 27. sõiduminuti lõpus Talvarist möödus, pööras viimane peagi boksi. Vihmarehvid olid aga endiselt slikkidest pisut kiiremad ja Raudsepa edu Talvari ees püsis. Ent viimasel ringil enne boksiminekut kaotas liider umbes viis sekundit, sest üks mahajääja tegi otse tema ees pirueti. See mängis liidrikoha uuesti Talvari kätte ja ta kasvatas edu Raudsepa ees järk-järgult seitsme sekundini.

43. sõiduminutil sai valu tunda liider Talvar, kes viimases kurvis liiga ahnelt äärekivi haukas. Auto paiskus sealt Montreali kurikuulsasse Meistrite Müüri ning kokkupõrge muutis selle põhimõtteliselt sõidukõlbmatuks. Ent Talvar reageeris kiirelt, vajutas klahvi ESC ning auto maandus boksis kiireks remondipeatuseks. Sellega läks küll umbes 50 sekundit kaotsi ja Talvar langes 11. kohale, kuid sai vähemalt edasi sõita ja üritada positsiooni parandada.

Teenimatult kaotatud liidrikoht langes nii uuesti Raudsepa valdusse ja ta võitiski finaalsõidu 7,4-sekundilise eduga Janise ees. Kolmanda koha sai eneselegi üllatuseks Rasmus Uustulnd, kellele see oli sarjas alles teine start. Talvar lõpetas seitsmendana, võites kaks kohta veel lõpusirgel, kui Silver Tamm ja Max Kurg viimases kurvis kokku põrkasid ning oma autod lõhkusid. Põhimõtteline võitlus käis viimastel ringidel ka AM-kategooria võidu peale Janar Tiituse ja Romi Tammanni vahel, mille esimene lõpuks enda kasuks pööras. Finaali kiireim ring jäi Talvari nimele ajaga 1.38,232.

Kui sarja lõpuni jääb kaks etappi, kahanes Talvari edu Janise ees 36 punktini, nende skoor on vastavalt 349 ja 313.  Ühelt etapilt on maksimaalselt võimalik teenida 80 punkti. Raudsepa finaalivõit kergitas ta 239 punkti peale ja kolmandaks, kuna varem seda positsiooni hoidnud Kööts jäi teist etappi järjest finaalis nullile ja temast möödus ka Tamm.  Meeskondadest kindlustas Charging Zebras by BS+ RDX (Talvar, Tamm, Varblane) veelgi liidrikohta. AM-kategoorias suurendas Tiitus oma neljapunktise edu Tammani ees 11 silmani.

EVAL F4 2024 kuues etapp sõidetakse 3. novembril Oscheslebeni ringrajal.

NB! Kõik tulemused on esialgsed ja mitteametlikud kuni protestide lahendamiseni.

Võistlus on järelvaadatav EVAL TV Youtube’i kanalilt siit lingilt.

LOE KA NEID UUDISEID:

28. October 2024

Nikita Ljubimov kardispordi Rotaxi Grand Finalsil kolmas! Kõik eestlased finaalides

Nikita Ljubimov lõpetas Itaalias peetud Rotax Grand Finalsil poodiumil, kui ületas Minimax klassi finaalis finišijoone kolmandana. Kõik Eesti võistlejad...
28. October 2024

Lõpuni võidelnud Ruben Volt pidi leppima Itaalia meistrivõistluste teise kohaga

Autoringrajasõitja Ruben Volt läks hooaja viimastele Itaalia meistrivõistluste sõitudele sellele nädalavahetusel vastu selge eesmärgiga võita tänavune Itaalia meistritiitel TCR...
27. October 2024

VIDEO. Eesti võitis FIA mootorispordimängudelt kaks hõbemedalit

Eesti autosportlased võitsid Valencias toimunud FIA mootorispordimängudelt kaks hõbemedalit, mis annab riikide arvestuses 15. koha. Riikidest oli edukaim Hispaania,...
26. October 2024

VIDEOD. FIA mootorispordimängude IV päev: Eesti kestvussõidu karditiim sai neljanda koha, paljud jätkavad tippkonkurentsis

Kardispordi kestvussõidu Eesti tiim sai FIA mootorispordimängudel neljanda koha, Juss Parek lõpetas e-spordi GT-klassis 11. tulemusega, paljudel aladel jätkuvad...